De Groote Peel

Zaterdag 19 september 2020.

Op ons programma van vandaag staat een bezoek gepland aan het Nationaal Park De Groote Peel. Herman stelt de navigatie in op het adres van het bezoekerscentrum Buitencentrum De Pelen in Ospel-Nederweert.
Thuis hadden we al een wandelroute bekeken, maar de man achter de balie wees ons routes aan die makkelijk te volgen zijn met gekleurde paaltjes. Wij kiezen voor de rode route van 2,8 km. De start is aan de overkant van de weg bij de uil. De uil is een groot houtsnijwerk.
Nationaal Park De Groote Peel is een weids en waterrijk hoogveengebied dat vooral bekend staat om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. Overal in het landschap zijn de 'littekens'  van de turfwinning in het verleden nog zichtaar.
De Peelwandeling bevat een uitkijkplatform met zicht op een meer met eenden. Verderop een houten vogelkijkhut met een blik op hetzelfde water en dezelfde eenden.
Er lopen hier op deze vrije dag meer mensen rond.
Ergens op een bankje genieten we van de rust en van een slok water uit het kartonnen pakje dat we bij het bezoekerscentrum hebben gekocht.
Wat is het stil hier!

Over een moerasachtig terrein wandelen we over een paar knuppelpaden. Dat zijn looppaden van hout. De bovenkant is afgevlakt dus het loopt best prima.
De begroeiing van het terrein waar wij zijn is laag, veel mooie varens en op sommige plekken bramenstruiken. Het pad terug bestaat voornamelijk uit zand zodat we achter elkaar lopen op een stevig gedeelte met de zon in het gezicht en geen zuchtje wind. Pfff... warm! Wel 24 graden. Blij dat we weer terug zijn en niet voor een langere afstand hebben gekozen.

Er is nog tijd voor een ritje naar Vessems Ven. Daar heeft Herman herinneringen aan. We komen door de dorpjes Wintelre en Vessem en daarna raken we verdwaald. Of we moeten een zandweg volgen. Enfin... het is een mooie streek en uiteindelijk belanden we in Knegsel. Daar drinken we koffie met appeltaart erbij op een terras. Via Steensel rijden we daarna naar ons hotel in Riethoven. Daar bestellen we een overheerlijk tapbiertje Cornet en nemen plaats op het terras. Hoewel er geen zon op staat is het heerlijk buitenzitten. Zelfs de maaltijd nuttigen we buiten.