DRENTHE   2025      n e d e r l a n d

Wilisweg     Drentsche Aa     Zeegse Duinen     Verblijf


Woensdag 30 april 2025 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pagina 3


Blauwestad



Goede nacht, fijne bedden en de kamer plus badruimte is eveneens uitstekend. Wel is het een beetje lastig met de deuren in het halletje omdat de wc en badkamer apart zijn en tegenover elkaar liggen. En dan is er ook nog een kamerdeur.
Het ontbijt is prima… niets op aan te merken.



Het is prachtig weer, blauwe lucht en 25 graden.
Allereerst rijden we door een landschap met felgele koolzaadbloemen naar de Blauwestad, bij Winschoten.
Blauwestad is een uniek stukje Nederland in een bijzonder deel van Groningen: het Oldambt.
Wat ooit akkerland was is nu een geweldig woongebied, omgeven door een groot meer.
   
De Blauwestad is het villaparadijs van het hoge noorden geworden; de gedroomde oase van rust en ruimte voor yuppen en pensionado's. Een waterrijk gebied met allemaal verschillende luxe woningen. Veel huizen zijn strak van vormgeving en lijken op blokkendozen.



Winschoten


Winschoten is het volgende doel. Herman rijdt door straten die hij nog van vroeger kent, ook in Heiligerlee. Daarna parkeren we bij het centrum van Winschoten en drinken koffie op een terras in de winkelstraat. Die lopen we daarna helemaal door en weer terug om vervolgens een rondje om de kerk te wandelen. Heel vreemd is dat de kerktoren los staat van het kerkgebouw.       


Terug

Woensdag 30 april 2025 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pagina 4


Kamp Westerbork


Dan volgt een rit van een uur naar Westerbork. Via een onnodige omweg door Grollo bereiken we de plaats Westerbork. Maar het Kamp Westerbork dat we willen bezoeken ligt ver daarbuiten, wel op meer dan 10 km afstand.
Het is al erg druk op het parkeerterrein van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en ook binnen zijn veel mensen.
Je kunt een film bekijken en een museum bezoeken, maar wij besluiten met de pendelbus naar het oorlogsmonument te gaan. Voordat de bus vertrekt kunnen we mooi even een broodje eten.
Vervolgens een rit van 2,7 km met een bus en dan kunnen wij en de andere bezoekers het terrein verkennen.



Op een groot plein zijn 102.000 stenen aangebracht die de mensen symboliseren die niet zijn teruggekeerd na hun deportatie. Best wel indrukwekkend!
De grote radio telescopen die te zien zijn trekken trouwens veel aandacht.
      

Kamp Westerbork stond tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend als 'voorportaal van de hel'. Het was een doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd en in gebruik genomen als vluchtelingenkamp.
Tussen 24 april 1945 en 1 december 1948 fungeerde kamp Westerbork als een interneringskamp voor NSB'ers, SS'ers en andere personen, die van collaboratie met de nazi's werden verdacht. Van maart tot september 1949 fungeerde het kamp als militair kamp.
Grote borden, geluidspalen, een treinwagon, een barak en een wachttoren Dit alles op een zeer groot terrein. En uiteraard het Nationaal Monument: een stukje spoorlijn. De bielzen geven het aantal deportatietreinen uit Nederland weer. De omgebogen rails stellen twee in wanhoop geheven armen voor. Het grind rondom de bielzen symboliseert de gevangenen in het kamp.
   





Met een ervaring rijker wachten we een kwartier op de bus voor de terugrit naar het centrum.


Om 16:20 uur rijden we vanuit Kamp Westerbork in één rit naar huis. Alleen bij Gouda een kleine file. Dankzij de vakantie zullen we maar zeggen.
Precies 19:00 uur zijn we thuis.



Einde