Menu
Wilisweg

NP Dwingelderveld
Dwingeloo
Veenhuizen
Peize e.o.
Orvelte
Frederiksoord
VerblijfNP Dwingelderveld - Drenthe


Donderdag 9 juni 2022


Sinds de invoering van de maximum snelheid van 100 km/u zijn we nog niet in noord Nederland geweest. We bereiden ons dus maar voor op een lange rit die helaas extra lang werd vanwege een ongeluk op de A28. Een klein uur vertraging. Voor ons niet erg… niemand wacht op ons. Wel heel sneu voor de betrokkenen bij het ongeval. Er is daar een traumahelicopter geland.
Het plan was om te lunchen in Staphorst, maar dat hebben we maar verandert in Nunspeet. Ook een vertrouwde plek… bij Willemsbos, een voetgangerstunneltje door en dan is daar een eetgelegenheid die de laatste jaren een steeds andere naam heeft.
Het is mooi weer, half bewolkt. Op het buitenterras eten we een tosti waarbij we ons een paar keer verslikken doordat een grote hond steeds keihard gaat blaffen.

Na deze broodnodige stop stappen we weer in de auto en rijden naar het Nationaal Park Dwingelderveld, een groot en prachtig bos- en heidegebied. In het bezoekerscentrum zien we een grote maquette van wol dat de hoogtepunten van het gebied toont.We kiezen een wandelroute door het park, aangegeven met een rode pijl. Op een gegeven moment wijst die pijl een richting op door een modderig veld. Geen wonder, want de afgelopen tijd heeft het heel veel geregend. Maar om nu door de klei te ploeteren daar hebben we niet zoveel zin in. En dus maken we een eigen route naar de heidevelden en naar de schaapskooi.

Op een veldje lopen enkele schapen, maar van een kudde is uiteraard geen sprake en de schuur is leeg. Dan naar de uitkijktoren die we in beeld krijgen.
Het is een houten constructie maar de trappen zijn van metaal. Na ca. 30 treden ben je boven en kun je genieten van een prachtig weids uitzicht over de heidevelden, grassen en ook enkele waterplassen.