Menu
Wilisweg

Workum
Grouw
Wirdum
Leeuwarden
Noordkust
Franeker
Harlingen

Verblijf
Kaart
Informatie
Workum (Fries: Warkum) heeft sinds 1399 stadsrechten. Het hoort bij de gemeente Súdwest-Fryslân. In 2018 telde de stad 4435 inwoners.Regelmatig reizen wij naar mooie plekken in het buitenland, maar uiteraard zijn er ook mooie plaatsen in ons eigen land de moeite waard van een bezoek.
Dit keer gaan we eens in Friesland kijken. We trekken er drie dagen voor uit en doen een willekeurige greep uit de bestemmingen in deze provincie. Geniet ervan!


WORKUM - 1e dag


Woensdag 7 augustus 2019


Op weg naar het noorden krijgen we te maken met een paar flinke hoosbuien. Pas ter hoogte van Almere wordt het droog.
Als eerste richten we ons op Workum. Waarom? Geen idee… je moet ergens beginnen.
Nadat we de auto hebben kunnen parkeren lopen we een hoofdstraat in en zien meteen al de gezelligheid van het plaatsje. Nou is het wel zo dat er bij de kerk een braderie wordt gehouden en dat trekt mensen aan. De sfeer wordt ook bepaald door de winkeltjes in de oude panden met de leuke gevels.Na een rit van ongeveer 2 ½ uur zijn we wel toe aan een hapje en een drankje. Dat doen we op een buitenterras aan de achterkant van een restaurant. Net nadat we pannenkoeken hebben besteld vallen er grote druppels. Gelukkig is er binnen voldoende plaats om daar een tafeltje in beslag te nemen en we verhuizen met de stroopfles naar binnen. De regen zet overigens niet door.
Na de maaltijd lopen we richting het Marktplein bij de kerk en ik film daar de bedrijvigheid van de braderie. Een leuk shotje maken door de opening van een kraampje lijkt mij wel leuk. De eigenaar met een grote flaphoed op verschijnt voor de lens en hij ziet Herman aan komen lopen. Dan krijgt hij ook mij in de gaten en ik hem, want onder die hoed zit een flatbewoner van ons uit de stad. Wat is dat een toeval! We wisten dat hij ergens in noord Nederland met zijn attracties en lekkernijen op markten staat, maar dat hij nu juist vandaag toevallig hier zijn werkplek heeft is wel heel bijzonder. Alle drie zijn we erg verrast.


We lopen een rondje om de kerk waar een rommelmarkt is. Ook krijgen we een blik op het haventje.
De stad kent meerdere musea. Het bekendste daarvan is het Jopie Huisman Museum. Dit is een museum dat werken van kunstschilder Jopie Huisman exposeert. We nemen er een kijkje.
Jopie was een kleurrijk persoon en een geboren verteller. Ook al zijn werken vertellen een eigen verhaal dat je kunt zien én horen! In de audiotour geeft Jopie namelijk zelf toelichting op zijn collectie aan de hand van originele interviewfragmenten.

Het Jopie Huisman Museum

De bouw is modern en licht en er is gebruikgemaakt van ijzer wat roestig, bruin gekleurd is hetgeen sterk aan de handelaar in oude metalen gelieerd is. In het dak zijn twee rijen ramen geplaatst zodat er van bovenuit een lichtvloed naar binnen valt op een breed middenpad waar aan de zijkanten besloten inhammen zijn. In die inhammen zijn werken uit verschillende perioden en stijlen van Jopie te bezichtigen.