De Hoge Veluwe

Nationaal ParkWil maakt foto's rond het huisje waar groepjes paddenstoelen staan. Ze weet nog niet dat dit haar enige kans zal zijn.

Via de ingang bij Hoederloo gaan we het Nationaal Park De Hoge Veluwe in. We ervaren een raar systeem van kaartjes kopen. Met de auto in een rij staan en steeds een stukje opschuiven naar voren. Wat als je alleen bent? Want terwijl er iemand in de lange rij moet gaan staan voor de kassa moet er uiteraard ook iemand de wagen verplaatsen.
Herman komt na enige tijd terug met de toegangsbewijzen voor het park en het museum plus parkeren, samen 42 euro. Dan nu het park in met de auto.
Het landschap is erg afwisselend, heidevelden en dan bos gevolgd door andere begroeiing. Dit is een uniek stukje Nederland met veel beschermde flora en fauna. Het natuurpark is 5400 hectare groot.

Jachthuis Sint Hubertus

Eerst gaan we op het jachthuis Sint-Hubertus af. Een groot gebouw dat op mij somber overkomt. Het is gesloten. De grote tuin heeft bloemperkjes en strak gesnoeide heggetjes. In de enorme vijver kun je grote karpers zien, tenminste... als het water helder is.
We lopen er nog een stuk omheen om de voorkant goed op de foto te zetten.Het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland. Het Jachthuis is ontworpen door de beroemde architect Berlage (1856-1934). Berlage werkte al voor de Kröllers voordat hij deze omvangrijke opdracht kreeg. Hij ontwierp ook het complete interieur, tot zelfs het bestek aan toe. Ook de directe omgeving, een park met een flinke vijverpartij, ontwierp hij. De bouw van Jachthuis Sint Hubertus werd voltooid in 1920. Het echtpaar gebruikte het Jachthuis vanaf dat moment vooral als buitenverblijf. Pas in de laatste fase van hun leven woonden zij er permanent.