Beekbergen - Gelderland

Noordwaarts naar Apeldoorn, Hattem en een toeristische routeNoordwaarts

Je kunt hier goed slapen en het wordt pas laat licht, dus het is niet zo gek dat we pas om 9.20 uur wakker worden. Je hoort hier ook helemaal niets! In de tuin van de woning huppelt een rood eekhoorntje rond. Geinig hoor.
De voorspelling voor vandaag is regen dus wij plannen een bezoek aan het overdekte winkelcentrum De Oranjerie in Apeldoorn.
Als we door het dorp Beekbergen rijden zien we een hoekwinkel met blote paspoppen. De hele etalage staat er vol mee. Het zijn gebruikte paspoppen en ze staan te koop. Wel een bizar gezicht.

Apeldoorn

Naar Apeldoorn dus. Dat is niet ver. Bij een splitsing in die stad moeten we kiezen tussen noord of zuid. Geen idee in welke wijk we moeten zijn. Herman kiest voor zuid, dat is rechtsaf. En dat is goed gegokt want we rijden niet veel later zo op de parkeergarage af die dezelfde naam heeft als het winkelcentrum.
En wat is het een mooi winkelcentrum! Niet zo heel groot maar het heeft wel een luxe uitstraling. En toch ook gezellig met een bruggetje, palmbomen en plantenbakken. Ook de toiletruimte is luxe en heeft mooie tegels. Tja... wij checken alles!

Bij een uitgang lopen we naar buiten en komen terecht in een winkelstraat die veel lijkt op de winkelstraat in Winschoten. We kuieren verder en komen op het grote, lege marktplein. Hier is ook het stadhuis. Een enorme blokkendoos in het wit. Aan het eind van het plein keren we terug naar het overdekte gedeelte omdat ik nogal last heb van traanogen. Er staat een frisse wind en daar kan ik niet goed tegen. Binnen drinken we koffie en eten een tosti. Bij de ANWB winkel vragen we daarna naar een toeristische routekaart van de omgeving, maar helaas... die hebben ze niet.
Met een nieuwe cameratas voor Herman zoeken we de auto op.

Hattem

Het idee borrelt op om Hattem te gaan bezoeken. Het is wel een stukje rijden want dat ligt net onder Zwolle maar we hebben alle tijd nietwaar! En Hattem is ons aangeraden.
De afstand vanaf Apeldoorn blijkt 30 km te zijn. Hattem ligt aan de IJssel. Bij de jachthaven kunnen we parkeren. Hattem vinden wij meteen al een leuke plaats met stadsmuren en een poort. Het heeft een historische binnenstad met musea, terrasjes en leuke winkels. Er staan huizen uit 1578 en toch heel goed onderhouden en strak in de verf.
We lopen door smalle straatjes en bekijken de woningen. Tijdens deze verkenningstocht belanden we bij een markt. Hier kopen we brood en Elburgse brokken, een soort speculaas. Verderop staat een molen en zijn er nog meer leuke straatjes.

Route

Tijd om terug te keren. Dan doen we door onze eigen toeristische route te rijden. Eerst een klein stukje A50 en bij Epe eraf.
We ontdekken de gehuchten Schaveren en Gortel, zien de Tongerense Heide, dan Vierhouten en nog meer heide nl. de Elspeetse Heide. Door Elspeet en de bossen van Uddel, door het Garderense Veld, langs Hoog Soeren en dan zijn we weer bij Apeldoorn.

Nog een laatste stukje binnendoor naar Beekbergen is eveneens een leuke rit. We arriveren nu van de andere kant in ons park. Zo... hier kan de ANWB nog eens iets van opsteken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe mooi die bossen en heidevelden zijn en dat er ook akkerbouw op deze route voorkomt en dat we dus ook best wel veel boerderijen hebben kunnen zien. En paarden en kerstbomen en ...
Het weer is erg dreigend, we houden het vast niet droog. Om nu de waterval te gaan bekijken zou niet slim zijn.
Thuis eten we een magnetron maaltijd en yoghurt toe.