Beekbergen - Gelderland

Landal HeideheuvelOosterbeek

Rond tien uur vertrekken we naar Gelderland voor een midweek bij Landal in Beekbergen.
Het is een grijze dag, 13 graden en een beetje mistig.
Omdat we pas vanaf drie uur kunnen inchecken gaan we eerst in Oosterbeek het Airborne Museum bezoeken.

Dit museum is gevestigd in een oud pand uit 1830 dat vroeger een hotel was. Het gaat over de slag om Arnhem in 1944. De monumentale villa Hartenstein was toen het Brits hoofdkwartier.
Er zijn filmbeelden te bekijken, een collectie wapens, documenten en kostuums. Erg indrukwekkend is de tentoonstelling over de evacuaties die volgden op de Slag om Arnhem. Meer dan 150.000 inwoners moesten op bevel van de Duitsers hun huis verlaten.
Het mooist van ons bezoek vinden wij de ondergrondse Airborne Experience. Het oorlogstafereel dat bijna levensecht lijkt met geluiden en lichteffecten. Mooi gedaan!We laten de auto staan en lopen richting centrum. Niet ver is een brasserie waar we een uitsmijter eten. Als we daarna in de auto zitten regent het een klein beetje. We toeren door de bossen op weg naar Radio Kootwijk. Daarbij komen we ook door Ede te rijden, een grote plaats. Dan door Harskamp waar wij alle twee onze eigen herinneringen aan hebben. We verlaten de N 310 en genieten opnieuw van bossen in herfstkleuren.

Radio Kootwijk

Vervolgens komen we bij Radio Kootwijk. Parkeren de wagen en wandelen een stuk over een onverhard pad en over een straat naar het betonnen gebouw.
Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918.

We kunnen er niet in maar er wel omheen lopen. Er zijn enkele andere bezoekers die ook een kijkje komen nemen in deze toch wel vreemde omgeving. Een vlak landschap van heidevelden, grassen en stuiken en dan zo'n kolossaal gebouw. Langs de straat is nog een houten loods met een bijgebouwtje van een bedrijfje. Maar dat is alles.
Op 18 februari 2010 besloot de gemeenteraad van Apeldoorn dat zendstation en dorp Radio Kootwijk een door de rijksoverheid beschermd dorpsgezicht moeten worden.

De Amsterdamse architect Julius Luthmann (1890-1973) heeft het gebouw Radio Kootwijk ontworpen. De architect heeft zich voor het ontwerp van het hoofdgebouw laten inspireren door een sfinx. Vanwege de vorm en grootte wordt het gebouw soms ook 'de kathedraal' genoemd.

Aankomst

Dan wordt het tijd om naar ons huisje te gaan in Beekbergen.
Niet veel later staan we bij de receptie van Landal Greenparcs "Heideheuvel". Het is er druk maar alles loopt lekker vlot en al snel hebben we de sleutel van huisje nummer 9 te pakken. Plus een bloem! De woning is perfect, erg schoon en van alle gemakken voorzien.
Na het lossen van de auto wandelen we over het terrein voordat het donker wordt. Als je van sporten houdt kun je hier goed terecht. De jeugd hoeft zich hier niet te vervelen.
Bij de Take Away haalt Herman later twee versgebakken pizza's.
En zo zit de eerste dag er al weer op.