Erve Kots

We trekken er een paar dagen voor uit om eens een kijkje te nemen in de Achterhoek. En we worden verrast... wat is dit een mooie streek !

Zondag 6 aug. 2017.

Het is half bewolkt en 22 graden Celsius. Een mooie dag om naar het oosten van het land te reizen. Op tien uur rijden we weg. Weinig verkeer dus dat is fijn.
Vlak voor Lichtenvoorde stoppen we bij een herberg/restaurant voor koffie en een broodje. We kunnen heerlijk buiten op het terras zitten.
Vervolgens rijden we naar Lievelde. Aan de Eimerseweg is links Kaasboerderij Weenink en rechts het openluchtmuseum Erve Kots. Daar gaan we eerst naar toe. Parkeren is geen probleem en kost niets.
Het museumbezoek is heel erg leuk en dat komt uiteraard ook ten dele door het mooie weer. We lopen over het terrein van de boerderij uit 1500 met schuren, gereedschappen en nog veel meer. Ook zijn er dieren aanwezig: een paar varkens, een ezel, pauw en kippen. We lopen bovendien langs bijenkorven.
Schuren met huifkarren en andere houten wagens, een kolenbranders hut, waterputten en houtzagerij. Plus een Rosoliemolen. Met paardenkracht werd olie geslagen uit koolzaad of lijnzaad. De olie werd o.a. gebruikt voor verlichting.
Nooit gedacht dat we dit zo leuk zouden vinden. Je krijgt echt een kijkje in het leven op de boerderij.

Op een gezellig en groot terras naast het museum drinken we koffie. Daarna naar de overkant van de weg, naar de kaasboerderij. De toer over het maken van kaas is al ergens bezig en hoe het hier verder verloopt is ons niet echt duidelijk. Daarom bekijken we even enkele koeien die op stal staan en nemen een kijkje in het landwinkeltje. Dat is wel leuk.

Enkele foto's van het openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde.