Menu

Wilisweg

LIMBURG
Eijsden, Noorbeek

MONSCHAU
NACKENDORF
KLATOVY
CESKY KRUMLOV
ZUIDWESTEN
Velhartice, Rabi, Vimperk

PRAAGSE BURCHT
PRAAG
NOORDWESTEN
Krakovec, Kralovice, Plasy

RONDRIT NW
Loket, Frantiskovy Lazne, Becov nad Teplou

KARLOVY VARY
KIST
FACHBACH
NAAR HUIS
HOTELS
KAART


Het grootste deel van de oude stad en het kasteel is gebouwd tussen de 14e en de 17e eeuw, vooral in gotische, renaissance- en barokstijlen. In de communistische periode raakte het erfgoed in verval. Sinds 1989 zijn veel gebouwen gerestaureerd.

Ceský Krumlov is vanwege de oude binnenstad met kasteel een bestemming voor grote aantallen toeristen. Ze werd in 1992 geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.Foto's van Cesky KrumlovDag 5. CESKY KRUMLOV


Vrijdag 6 sept. 2019


Het ontbijt is prima. De mevrouw van hotel U Strnada spreekt geen Engels en bijna geen Duits en omdat wij het Tsjechisch niet machtig zijn is het lastig communiceren. Maar we krijgen, blijkt later, elke ochtend een ander bordje met verschillende vleeswaren, kaas en de eieren zijn telkens anders klaargemaakt. Verrassing dus!
De ontbijtkamer (lijkt wel een catacombe) is ingericht met een paar tafels met kerkstoelen. Rood bekleed en kaarsrechte rugleuningen.

Om half tien rijden we naar Cesky Krumlov dat 130 km verder ligt, in het zuiden van het land. Een rit van 2 uur. Het eerste stuk door diverse dorpjes, over de 22, dan door twee grote steden Horazdovice en Strakonice. Goeie tweebaansweg met mooi asfalt. De volgende grote plaats is Ceske Budejovice. Daarna ons doel Cesky Krumlov.
Parkeren op P1 en meteen zijn we al in het centrum onder een brug. Dat is een 'wouw' moment, want we zien direct de stad voor ons liggen met kerktorens en woningen op verschillende niveaus.
We gaan op het eerste terras eerst wat drinken. De zon schijnt flauwtjes, het is 21 graden.
Cesky Krumlov ligt in een lus van de rivier de Moldau.
De Moldau heeft een sterke stroming die voor enkele kanovaarders goed van pas komt. Een persoon komt zelfs in het water terecht.
      

Naast alle restaurantjes zijn hier ook veel winkeltjes. Waaronder Boheems kristal.
Overal waar je kijkt zijn er toeristen. We lopen met de stroom mee naar boven, poortjes door, binnenpleinen bekijken en van het uitzicht genieten.
De meeste woningen hebben een rood dak. We bewonderen de gevels, het schilderwerk en het prachtige tegelwerk van de burcht. De stenen op sommige gevels zijn erop geverfd. Bijzonder fraai is toch wel de kasteeltoren.
In de gracht van het kasteel brommen drie bruine beren. Misschien zijn er meer, maar we hebben er drie gezien tussen de struiken.
      


Ook de tuinen helemaal boven en achteraan gaan wij bezoeken. Dat doen lang niet alle mensen. Het is ook nog wel een klimmetje, hoor. Maar de beloning komt zeker, want de tuin is heel mooi en heel groot. Jammer voor ons dat de zon nu weg is.
      

Foto's van Cesky Krumlov


De route terug naar Klatovy gaat iets anders. De navigatie leidt ons direct westwaarts via dorpjes Kfenov, Smedec, Vadkov en Lhenice. Mooie groene route. Door bossen en dalen. Het gaat lekker vlot. Door de plaatsen Netolice en Bavorov en nog altijd niet naar de grote weg. Nee… door de dorpjes Budyne en Pivkovic. Pas bij Drahonice gaan we de 22 op en volgen de route zoals op de heenweg.
      
Tegen vijven zijn we in het hotel.
Omdat men hier vroeg eet gaan we een uurtje later alweer naar het centrum. Op het plein bij pizzeria Craaf eten we pizza en drinken wijn en koffie. Ondertussen is er een optreden begonnen van een hardrock band op het podium dat midden op het plein staat. Vanavond is het dus wel druk en levendig in dit centrum.
Na de maaltijd genieten we mee want het is best leuke rock, al verstaan we er niets van.

verder