Menu

Wilisweg

LIMBURG
Eijsden, Noorbeek

MONSCHAU
NACKENDORF
KLATOVY
CESKY KRUMLOV
ZUIDWESTEN
Velhartice, Rabi, Vimperk

PRAAGSE BURCHT
PRAAG
NOORDWESTEN
Krakovec, Kralovice, Plasy

RONDRIT NW
Loket, Frantiskovy Lazne, Becov nad Teplou

KARLOVY VARY
KIST
FACHBACH
NAAR HUIS
HOTELS
KAARTSt. Vitus Kathedraal
In het jaar 926 werd een eerste kerk in romaanse stijl gebouwd op deze locatie op de burchtheuvel. Keizer Karel IV gaf de opdracht om deze kerk te vervangen door wat de grootste kathedraal van Europa moest worden.

De Sint-Vituskathedraal heeft drie torens. Vanaf de hoofdtoren luidt bij bijzondere gelegenheden de grootste klok van Bohemen: 17 ton zwaar, 2 meter hoog, doorsnede 2,5 meter. De Sint-Vituskathedraal is het belangrijkste sacrale bouwwerk van de stad, ook vroeger, toen de Boheemse koningen in de domkerk gekroond werden.
Hier bevinden zich ook de koningsgraven.Binnen de Praagse burcht staan veel meer kerken, alleen al binnen 150 meter van de Sint-Vituskathedraal bevinden zich vier andere kerken. De bekendste hiervan is de Sint-Jorisbasiliek.


Meer foto's van de Burcht


Dag 7. PRAAGSE BURCHT


Zondag 8 sept. 2019


Half tien rijden we weg met de bedoeling onderweg naar Praag een kasteel te bekijken. Bij Zebrak om precies te zijn, dat direct langs de snelweg ligt. Doordat de snelweg bij Pilsen richting Praag is afgesloten zijn we gedwongen een andere weg te nemen. De omleiding stuurt ons over een mooie weg tot aan Rokycany en daarna door enkele dorpjes. Het schiet qua tijd niet erg op. Onze navigatie doet vreemd. Net als we denken hier kun je de snelweg op, wijst onze "Miep" juist de secondaire weg aan. De richting is wel goed, naar het noordoosten. Op een gegeven moment lukt het ons uiteindelijk wel de snelweg naar Praag op te gaan.

Bij afslag Zebrak eraf en via het dorpje bereiken we een groot terrein met grasvelden en parkeerterrein. Dat kost ons nog 2 euro.
We zien op afstand de kasteelruïne van Zebrak en volgens borden is kasteel Tocnik nog verder weg. We staan voor een keuze: of hier tijd besteden of verder trekken en de middag in Praag benutten. We kiezen voor het laatste.
Maar wel willen we hier ergens naar de wc. Drinkwater hebben we in de auto wel. Gelukkig is er bij een sportveld een toilettencomplex waar we gebruik van maken.
Het is mooi weer met zon en 16 graden.
      


Wederom wil onze navigatie dat we de secondaire weg nemen. Maar daar trapt Herman niet in en zoekt snelweg nr. 5 op. Dat schiet tenminste op. En dankzij de app Maps.Me die Wil op haar IPhone heeft, vinden we het hotel in Praag vrij makkelijk (onze navigatie kent het huisnummer niet in de lange en drukke straat waar we moeten zijn).
Bij de slagboom van het Orea Hotel Pyramide trekt Herman een kaartje en parkeert de auto. Bij het vertrekken kun je tijdens het uitchecken de parkeerkosten, a 16 euro per dag, betalen. Toen wij dat twee dagen later deden bleek de slagboom open te staan en hadden we dus 32 euro in onze portemonnee kunnen houden. Een volgende keer gaan we eerst wel even kijken of de bomen open zijn!
Dit hotel in Praag is supergroot, modern, zakelijk en van alle gemakken voorzien zoals fitness en sauna.
Het is 13:00 uur en kamer 711 is nog niet gereed. Geen probleem want wij gaan lopend naar de Praagse Burcht. Dat moet hier 10 minuten vandaan zijn.
      

Over keien in kleine straatjes of over mooie siertegels lopen we geleidelijk naar beneden. Halverwege een uitzichtpunt over de stad. Geweldig!
En wat boffen we met het weer! Temperatuur is precies goed en er is zon.
      Tegen een gevel zit een oud mannetje met een apart muziekinstrument. Hij moet iets aanslingeren en enkele toetsen indrukken dan komt er een leuk melodietje uit.
Ook nu lopen we met de stoet mee, want druk is het zeker.
Opnieuw een geweldig uitzicht over deze bijzondere hoofdstad.


Op een groot plein staan kraampjes met drankjes en souvenirs. Wij weten een biertje te bemachtigen en gaan op trappen zitten om ervan te genieten. En van alles wat om ons heen loopt. We kijken op het paleis met de wachten ervoor. Het blijkt dat dit de uitgang is als je de burcht hebt bekeken.
Zitplaatsen zijn er niet en zodra wij opstaan worden de traptreden meteen al bezet.
In een hoek van het plein staat een korte rij voor de security. Men kijkt alleen even in de tassen. Daarna kopen wij een ticket. Je kunt daarbij zelf bepalen welk onderdeel je wilt zien. Dat is gokken als je hier nog nooit geweest bent. Enfin… Herman betaalt voor nr. 1, 3, 5 en 8. Borden geven duidelijk aan hoe je de route moet volgen.
Voor ons is dat eerst nr. 8 de St. Vitus Kathedraal. Over een binnenplaats en door een poortje sta je prompt voor deze gigantische kathedraal. De toren is 99 meter hoog.
      
Het volgende waar we naar binnen mogen is het oude Koninklijk Paleis. Hoofdattractie hier is de Vladislavzaal, de grote ridderzaal. Een ruimte van 62 meter lang, 16 m breed en 13 m hoog. Het plafond heeft een kunstig gevlochten gewelf. Vroeger werden in deze zaal riddertoernooien gehouden. Aan de zaal werd zelfs een ruitertrap aangelegd, zodat de ridders met hun paarden de zaal konden bereiken.
De zaal stamt uit 1500. Tegenwoordig herbergt de zaal een tentoonstelling over de burcht. Tot op vandaag legt daar de nieuwe president zijn eed af.
      


Meer foto's van de Burcht

We wandelen verder over het terrein. Door het straatje Jirska naar het Gouden Straatje. Dat is een smal straatje met piepkleine, schilderachtige woningen in de burchtmuur. In zo'n huisje is een pottenbakster bezig. Een andere woning heeft wat kunstvoorwerpen staan en de volgende verkoopt souvenirs. Zo zijn ze allemaal verschillend ingericht. Het is er zo druk dat je nauwelijks goed kunt rondkijken. Toch zien we ook een huisje dat is ingericht als woonruimte, met keukentje en al.
      
Op de terugweg naar het hotel komen we erachter dat we een basiliek hebben overgeslagen. Tja… er valt daar ook zoveel te zien!
Eerst maar eens moed verzamelen om naar boven te lopen en bij het hotel zien te komen.
Onze hotelkamer is 8 meter lang. Het heeft een koelkastje, een kluisje, koffie- en theehoek, airco, 2 stoelen plus een compleet bureau. Het bed is breed en extra lang. Grote tv. De badkamer mag er ook zijn, lekker ruim.
In de lounge bar kunnen we heerlijk eten en is er vriendelijke bediening.

verder