Menu

Wilisweg

LIMBURG
Eijsden, Noorbeek

MONSCHAU
NACKENDORF
KLATOVY
CESKY KRUMLOV
ZUIDWESTEN
Velhartice, Rabi, Vimperk

PRAAGSE BURCHT
PRAAG
NOORDWESTEN
Krakovec, Kralovice, Plasy

RONDRIT NW
Loket, Frantiskovy Lazne, Becov nad Teplou

KARLOVY VARY
KIST
FACHBACH
NAAR HUIS
HOTELS
KAART


Het Wenceslasplein werd in de 14e eeuw oorspronkelijk aangelegd als een paardenmarkt. Het grote plein, dat 750 bij 60 meter meet veranderde tot de centrale boulevard van Praag. De vele hotels, winkels en restaurants rond het plein zorgen ervoor dat er steeds een grote drukte is.

Foto's van Praag
Dag 8. PRAAG


Maandag 9 sept. 2019


Het ontbijt is in een grote zaal en zo compleet als je maar kunt bedenken.
Vandaag gaan we naar de oude stad. Daar hebben we tramkaartjes voor nodig. In een klein winkeltje zijn dagkaarten te koop. Je moet er alleen wel iets anders bij kopen want de winkelier heeft anders geen voordeel. Hij koopt die kaarten voor dezelfde prijs in. Voor 110 Ckz kun je de hele dag trammen, dat is ca. 4,20.


Een miezerige dag vandaag.
Met tramlijn 22 rijden we langs de burcht, door het centrum en stappen uit in de buurt van het Nationaal Museum. Dat is een prachtig gebouw met hoge trappen ervoor en een mooie fontein.
Binnenkijken doen we ook en schrikken van de lange rijen mensen. Wij weer naar buiten, capuchon op en het Wenceslasplein betreden.
      

Voor het museum staat het ruiterstandbeeld van Sint Wenceslas. Wenceslas was een Boheemse hertog die in de 10e eeuw het Christendom verspreidde.
Het middenstuk van het Wenzelplein is een mooi wandelgebied met bloemen en planten. Er wordt juist een beeld van een paard op een sokkel geplaatst tussen het groen als wij er lopen. Verderop kun je iets drinken bij een cafeetje dat in een oude tram is gevestigd. Leuk gedaan!
      

Dan nu naar het Dansende Huis. Dat is een kantoorgebouw aan de rivier de Moldau. De bouw begon in 1994 en werd afgerond in 1996. Het gebouw is eigendom van ING.
We slenteren langs de rivier richting Karelsbrug. In een ijssalon rusten we even uit en drinken we koffie.
Niet veel later staan we beverratten te spotten in de rivier de Moldau. Ondertussen houdt het op met zachtjes regenen en worden de druppels groter.
      

     

Bij de Karelsbrug wemelt het van de toeristen. Waaronder veel groepen. En allemaal onder paraplu's.
De brug is 520 m. lang en 10 m breed. Hij rust op 16 pijlers en is met zijn geslaagde zandsteenblokken een prachtstuk uit de tijd van de gotiek. Meer dan eens is de brug door hoog water beschadigd geweest.

Door drukke straatjes met winkels en restaurants belanden we op het Oude Stadsplein. Een van de prachtigste pleinen van Europa. Het is wel 9000 m2 groot. Rondom het plein schitterende kerken en gebouwen uit de gotiek, renaissance en barok. Zo mooi!
      

Je kunt er niet omheen: het standbeeld van Johannes Hus. Het werd onthuld in 1915 om de 500-jarige martelaarsdood van Johannes Hus te herdenken. Het monument beeldt zegevierende Hussieten uit en protestanten die gedwongen werden in ballingschap te gaan, 200 jaar na Hus.
      
     

       De Astronomische Klok aan de gevel van het stadhuis trekt veel publiek.
Wij kunnen een tafeltje in beslag nemen op een terras tegenover de klok en bestellen bier en een salade. Tijdens het eten komen nog meer mensen voor de klok staan om het schouwspel te kunnen zien dat elk uur wordt vertoond.
      
Twee smalle luikjes gaan dan open en daarachter trekken twaalf apostelen langs. Dan kraait de haan en klinkt de slag van het hele uur. Dit alles duurt slecht 1 minuut. En wij zaten op de eerste rij!

Het lijkt een beetje op te klaren.
Een ander hoogtepunt van de stad is de wijk Josefov. Je hebt er o.a. Het Joods Museum, de Oude Joodse Begraafplaats en de Synagoge. Maar eigenlijk zijn we te moe geworden om dit alles te bekijken. Bovendien is het druk in de wijk en we raken een beetje verzadigd.
Omdat we toch een dagkaart hebben voor de tram maken we een ritje in zuidelijke richting. Herman heeft wel een ideetje en kijkt op de plattegrond waar we uit moeten stappen.
Buiten wordt het toch wel donker en hier is veel meer koude wind. Dat ideetje laten we varen en wandelen een stukje terug, door een poortje en zoeken de juiste tramhalte om naar het hotel terug te keren.

      

          
             Foto's van Praag

Voor ons gemak eten we weer in de lounge bar. Verder een rustige avond. Wel hebben we contact met Katharina, de eigenares van het appartement in Karlovy Vary over het ophalen van de sleutel. Daar gaan we morgen naar toe.

verder