Menu

Wilisweg

LIMBURG
Eijsden, Noorbeek

MONSCHAU
NACKENDORF
KLATOVY
CESKY KRUMLOV
ZUIDWESTEN
Velhartice, Rabi, Vimperk

PRAAGSE BURCHT
PRAAG
NOORDWESTEN
Krakovec, Kralovice, Plasy

RONDRIT NW
Loket, Frantiskovy Lazne, Becov nad Teplou

KARLOVY VARY
KIST
FACHBACH
NAAR HUIS
HOTELS
KAART
Klooster Plasy
Het unieke gebouw steunt op duizenden pilaren en de fundering overstroomt tot op de dag van vandaag regelmatig. Het is mogelijk de kloostergalerij en de kapittelzaal te bezichtigen, net als de bibliotheek, de werkkamer van de abt of de ziekenvleugel met een apotheekexpositie, en ook de fundamenten van het klooster.
Dag 9. NOORDWESTEN


Dinsdag 10 sept. 2019


Een zonnige dag, 18 graden.
Zoals gezegd gaan we vandaag naar Karlovy Vary, een grote stad in het noordwesten van Tsjechië.
Uiteraard hebben we onderweg uitstapjes en de eerste is een kasteel. Hoe kan het ook anders. Via een prachtige route door veel bossen bereiken we kasteel Krakovec.

Helaas is het gesloten, hoewel het volgens een bordje op de deur wel open zou moeten zijn.
In het cafeetje op de hoek kunnen we het niet vragen want daar zit ook alles dicht. Zit er niets anders op dan enkele foto's te maken van de buitenzijde van de burcht en het uitzicht.
Ook Hrad (=kasteel) Krakovec is in bezit geweest van de familie van mijn neef en speelt een grote rol in in de geschiedenis van volksheld en theoloog Jan Hus. Het was het kasteel waar de voorvader van mijn neef, Heinrich Lefl von Lazan, Jan Hus bescherming bood voordat hij naar Duitsland afreisde en in Konstanz op de brandstapel eindigde. De Hussieten oorlogen waren het gevolg. Zo… dit was de geschiedenisles voor vandaag. Onze auto staat beneden geparkeerd, zodoende hebben we nog wandelingetje te gaan.
      Verder op de route in Kralovice drinken we koffie in een gezellige zaak waar men ook kan bowlen.
Het plaatsje telt 3600 inwoners. Het ziet er leuk uit en we gaan wat meer op verkenning. Het stadhuis, aan de hoofdstraat, is een prachtig gebouw. Leuke woningen en de plantenzaak heeft het e.e.a. buiten gezet. Ook gezellig!Verderop, verstopt achter bomen, is een witte kerk die aan de achterkant in de steigers staat. Deze Sint-Petrus-en-Pauluskerk is in gotische stijl. De woningen tegenover de kerk kunnen eigenlijk ook wel een verfje gebruiken.

Hierna gaan we naar Plasy. Het landschap bestaat voornamelijk uit bossen en landerijen, afgewisseld met dorpjes.
      In Plasy is het klooster snel gevonden want het is een kolossaal gebouw, dat erg vervallen is. De verf bladdert van de muren. Aan de achterkant is een stelling gebouwd, dus men is wel bezig met opknapwerkzaamheden. De kerk ziet er ook niet zo fraai uit.
                               


Vanaf nu is het nog 50 km naar Karlovy Vary. Hier hebben we een appartement gehuurd voor drie nachten.
De straat staat vol met auto's maar aan het eind is gelukkig nog een plekje. Een kant van de straat is begroeid en er ligt een tuin achter. De andere kant bestaat uit blokken herenhuizen van 3 of 4 etages hoog. Herman belt met Katharina en zij zal op de fiets naar ons toe komen.
En dat is wel even een dingetje hoor… fietsen in deze plaats! Enkele straten zijn heel erg steil en bestraat met kinderkopjes. Plus dat er kuilen en bobbels in het wegdek zitten. Maar ze komt eraan en wanneer ze is uit gehijgd vertelt ze dat we de auto achter de woning kunnen parkeren.
Via de achteringang gaan we het gebouw in door meteen achter de deur op traptreden te stappen. Naar beneden voor de kelders, maar wij gaan uiteraard naar boven. Op de 3e etage, na 70 treden door een slecht onderhouden trappenhuis, staan we voor een witte, strak in de lak geverfde voordeur. Het appartement is prachtig en groot. Beetje klassiek ingericht maar wel met stijl. De keukenhoek lijkt klein maar heeft echt alles wat je in een keuken verwacht. Heel veel servies achter de kastdeurtjes. De waterkoker is in dezelfde stijl als de broodrooster. Oog voor detail dus.

      


Het vertrek heeft drie hoge ramen die uitzicht bieden op veel groen en enkele gebouwen. In de verte is de uitkijktoren te zien waar we zeker naar toe gaan.
Grote slaapkamer en veel kastruimte. En de badkamer is pico bello en heeft zelfs vloerverwarming. Kortom… hier houden wij het wel een poosje uit.
Katharina geeft ons een plattegrond van de stad en vertelt enkele bijzonderheden. Zo weten we precies waar in de buurt een mini supermarkt is, want nu moeten we wel voor ons eigen ontbijt zorgen.

Hijgend en puffend komen we later thuis met de boodschappen. Niet alleen hebben we te maken met die 70 treden, maar ook met een super steil straatje waar we altijd doorheen moeten om naar het centrum te gaan. Volgende keer toch beter opletten bij het boeken! Wie denkt er nu aan hoogteverschillen? Voor onze conditie is het wel goed. Daarom gaan we aan het begin van de avond opnieuw dezelfde lastige weg nemen om te gaan eten bij de Chinees. Die zit naast de mini supermarkt.
      

verder