De armoede kom je overal tegen.
Loslopende katten ook.


Zuidwesten

Woensdag 5 juni 2019

Kiliomeno

De ochtend benutten we met zonnen, lezen en puzzelen.
Rond 13:00 uur, als de werkster is geweest, gaan we op weg naar Kiliomeno. Een dorpje in de bergen. Het is er rustig. In het kleine centrum parkeert Herman bij een gebouw dat eruit ziet als een stadhuis. Er is een mooi overzicht te zien van het lager gelegen deel van Kiliomeno.


Het dorp heeft ongeveer 500 inwoners die zich vooral met de veeteelt en de landbouw bezig houden. De vierkante kerktoren van de kerk Agios Nikolaos kun je niet missen. Wat de woningen betreft is er een groot contrast. Er zijn er bij die mooi en goed verzorgd zijn, maar we zien ook vervallen huisjes die toch wel bewoond lijken en schuurtjes die op instorten staan.

Kambi

In Agios Leon tanken we (169,9 p/ltr.) om daarna naar Kambi aan de kust te rijden.
De plaats zelf laten we zitten en gaan direct naar de kust. Bij een restaurant met uitzicht op mooie grijze rotswanden en prachtig blauwe zee gaat een grote groep toeristen net weg. Dat is mooi, dan kunnen we wat meer van het uitzicht genieten. Steile rotsen, ook met begroeiing. Prachtig!

     

Als we de weg verder uitrijden tot het einde, bij een restaurant met vlaggen, kun je het plaatsje Kambi goed zien liggen in de groene omgeving. Op deze plek staat een groot wit kruis.

     

Porto Roxa e.o.

Terug naar de hoofdweg en vlak voor Agios Leon pakken we wederom een weg naar de kust. Nu naar Porto Roxa. Een lange bochtige weg die langzaam naar beneden loopt tot aan de kustlijn. Een rustig gedeelte met enkele zaakjes, Slecht wegdek en overal grind. Aan het eind is een strandtent met uitzicht op rotsen met fel blauwe zee. Het terras is via slechte betonnen trappen te bereiken en loopt door tot de afgrond. En bij gebrek aan klanten heeft men de muziek maar hard aan gezet. Het is een beetje een gribus.
Op een terras in de straat drinken we sinaasappelsap. Dit terras is te bereiken met een trap van wel 20 treden. Maar boven heb je natuurlijk wel een goed overzicht.

     

Het gros van de toeristen vinden we even later bij Porto Limnionas. Nog net een parkeerplaatsje vrij.
Hier ziet het er luxer uit. Veel mooie trappen naar beneden, die naar een zee inham lopen. Er zijn mensen die zwemmen en snorkelen in het blauwe water vlak voor een grot.

     

Over de rit naar huis doen we 35 minuten, een afstand van 19 km.

Eten bij Amoutsi, een traditioneel Grieks Taverna. De eerste zaak aan de linkerkant van de boulevard.
Na de heerlijke maaltijd vraagt de ober of we vrijdag ook willen komen, er wordt dan live muziek gespeeld. Tuurlijk… doen we. Tafeltje reserveren? "Zeg maar waar u wilt zitten." Een naam opgeven is niet nodig. We zijn benieuwd.

  • verder