Overal op het eiland zijn er hopen vuilnis bij de vuilnisbakken.
Dat wordt gewoon niet opgeruimd.


Binnenland

Vrijdag 7 juni 2019

Het wordt een warme dag, 29 graden, geen wind.
Vandaag gaan we het binnenland een bezoek brengen. We nemen de weg langs vele dorpjes. Na Lithakia is dat Pandokratoras, Mouzaki, Macherado, Lagadakia, Aghil Pantes, Skoulikado en Kalithea. De weg loopt onderlangs het gebergte dat links van de weg ligt en groen kleurt van de struiken.
Bij Pigadakia stoppen we bij een tankstation omdat Wil zo nodig een foto wil maken.
Katastari en Chartata volgen.
Xygia

Bij Chartata komt de noordkust al in zicht.
Xygia is de plek voor een mooi uitzicht over zee. We zijn bij een bocht in de weg, waar een kraampje staat met picknicktafels onder een luifel. Achter een hek lopen geiten te grazen.
Herman zal deze plek niet gauw vergeten omdat het flesje water in zijn rugzak heeft gelekt en hij de inhoud van z'n tas te drogen moet leggen. Ook de cameratas is nat geworden, de camera zelf gelukkig niet. We hebben nu wel veel minder drinkwater!

     

Agios Nikolaos

Via Makris Gialos en Mikro Nisi rijden we naar Agios Nikolaos. Agios Nikolaos ligt in een mooie, kleine baai. In het dorp zijn een aantal restaurants en terrasjes. Precies daartegenover bevindt zich het gelijknamige eilandje.
Aghios Nikoloas heeft minder dan vijftig inwoners. De inwoners van het dorp zijn vissers en werken daarnaast vaak in de toeristenbranche.
Op een terras in de schaduw eten we een omelet.

Omgeving Maries

Op de terugweg kiezen we voor de route Maries. Er is nauwelijks verkeer. Deze weg dwars door het gebergte is zo mogelijk nog groener.
Bij Maries gaan we eerst zuidwaarts, door Exo Chora en dan de bergen weer in richting Louchia en Aghia Marina. Op deze manier zigzaggen we als het ware door het binnenland.
In de buurt van Sarakinado bekijken we een mooie doorkijk naar het oosten, tussen twee flinke heuvels in.
De borden met Laganas komen in zicht. Dan nog even wat boodschapjes halen voor we kunnen relaxen.

     

Zoals afgesproken eten we bij Amoutsi. Ze hebben inderdaad de tafel voor ons vrijgehouden. Drie muzikanten zitten hun instrumenten te stemmen. Dat wil zeggen twee man doen dat, de derde geeft zijn bouzouki aan de gitarist omdat hij het stemapparaatje niet kan aflezen i.v.m. slechtziendheid. De mannen blijven musiceren vanachter hun tafeltje. Alleen de accordeonist is muzikaal geschoold. Ze zingen heel mooi en we hebben een leuke avond.

  • verder