Een reis door de Franse Alpen, gevolgd door een verblijf in de Provence.                          Aug. 2014TERUGREIS


       ZATERDAG 23 aug.
Het is nog een beetje donker als we om zeven uur opstaan.
Ontbijten, inpakken, beetje schoonmaken en wachten tot half tien. Dan komt er iemand de woning inspecteren. Nou… alles is gelukkig in orde en we kunnen weg.
Via Arles en Nimes en dan richting Orange.
We kunnen de Mont Ventoux in de verte zien liggen.
Hoewel het geen zwarte zaterdag is, is het wel erg druk op de weg en staan we regelmatig even in de file.


            


Als we twee uur in de auto zitten en net weer een file achter de rug hebben stoppen we voor een plaspauze. En zo doen meer mensen. Het is me daar druk bij de toiletten, niet normaal meer! Vooral bij de dames is het lang wachten. En toch zijn er wel 14 wc's. In de tussentijd heeft Herman lekkere broodjes gekocht voor onderweg. Dat heeft hij slim bekeken. De reis gaat verder richting Montelimar, Valence en Vienne. Er staat veel wind. En ook nu staat het verkeer regelmatig massaal op de rem. En waarvoor? Oké… het is druk, maar als we rustig blijven rijden is er niets aan de hand. Nee… die Fransen stoten naar voren tot vlak achter hun voorganger en moeten dan wel remmen. Het verkeer reageert daarop door ook te remmen en zodoende komt het tot stilstand. Dit is erg vervelend.


     Vlak voor Lyon ruilen we van plaats en gebruiken de navigatie. Van de A7 naar de A6 door de stad, maar dat geeft niet veel problemen. Door een tunneltje en door een hele lange tunnel en niet veel later rijden we buiten de bebouwde kom.
    

     De borden Villefranche-sur-Saône moeten we nu aanhouden, daar gaan we overnachten.
Het Ibis hotel is daar goed te vinden. We rijden echter een stukje door om de omgeving te bekijken en komen bij een soort park bij de rivier. Daar kunnen we straks wel naartoe, eerst zien of de reservering in orde is.
En dat is zo. Bovendien is er een restaurant aanwezig. Wat willen we nog meer.
Het is een gebouw van 6 hoog, wij krijgen een kamer op de 3e etage. Met airco en een mooi uitzicht over het landschap.
Het is vier uur als we weer in de auto stappen. We rijden langs een zigeunerkamp dat aan de andere kant van de straat bivakkeert. Het is een ritje van niks om bij de rivier te komen, maar als je dit moet lopen is het een heel eind over een lange rechte weg.
Bij de Saône is het mooi, groen en rustig. Toch zijn er genoeg mensen die in het gras zitten of wandelen. Er is een speeltuin en men speelt petanque. Heel in de verte, bij een soort mini strandje, loopt een groep paardrijders. Sommige zelfs in het water. Gauw een foto maken, want dat zal je net zien… eer wij daar zijn lopen ze weg. Even een stapje versnellen. En inderdaad… achter elkaar verdwijnen ze achter het groen en zijn ze uit het zicht. Jammer.
Wat we wel te zien krijgen is een grote groep zwanen. Zoveel heb ik nog nooit bij elkaar gezien.
Er is hier ook een restaurant met terras. Daar drinken we een biertje en berekenen dat we vandaag 380 km hebben gereden in ca. vijf uur tijd, incl. stops.ZONDAG 24 aug.
Om zes uur zijn we allebei wakker. Een uur vroeger dan gepland. Willen we zó graag naar huis?
Het is prachtig weer… dat zullen we gaan missen.
Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we op weg. Nog 840 km voor de boeg.
Bij de peage een kaartje trekken. De tolweg loopt helemaal door tot Nancy.Het is lekker rustig op de weg. Wat een verschil met gisteren.
Bij Dijon in de buurt moeten we weer tanken, strekken even de benen en dan neemt de ander het stuur weer over.
In België eten we ergens een sandwich met brie en drinken koffie. Ook hier is het niet druk.
Als we Maastricht zijn gepasseerd begint het te regenen. Gelukkig niet lang en later schijnt de zon weer even.
Om zes uur zijn we dan thuis en kunnen terug kijken op een onvergetelijke vakantie.