Een reis door de Franse Alpen, gevolgd door een verblijf in de Provence.                          Aug. 2014COL DU GALIBIERDONDERDAG 14 aug.
Koele ochtend. Het is grijs, maar wel droog en er staat veel wind.
Eerst rijden we naar Valloire om daar te tanken.
Dan de rit die we gisterenmiddag een stukje hebben gereden, naar Col du Galibier.
Er is een mogelijkheid om i.p.v. de Col te nemen gebruik te maken van een tunneltje. Dat werkt met stoplichten omdat er maar één rijstrook is. Op deze plaats is het 3 graden ! Ja, je leest het goed. Ik blijf dus lekker in de warme auto zitten. Maar mijn held trotseert de kou en schiet enkele foto's.

Dan de Col op. Met slecht weer moet je dat zeker niet doen, want het is super eng. Haarspeldbochten en geen vangrail ! En bovendien erg smal.
Een adembenemende rit langs afgronden en wielrenners. En elke keer een prachtig gezicht op de bergen die met een bovenstuk in de wolken verdwijnen.
Gelukkig is dit traject niet zo groot. We kunnen weer uitademen als de weg iets breder wordt.
      

Het plan was naar Alpe d'Huez te gaan, maar nu we dit achter de rug hebben is het wel genoeg bergetappe geweest.
We rijden wel een stuk westwaarts en komen door het drukke La Grave. Ook hier is markt. Helaas onvoldoende parkeerplekken. Verder rijden dus maar, over de D 1091. Door veel tunnels die erg donker en smal zijn. Zo komen we bij Lac de Chambon. Wil moet nodig naar de wc. Het kan alleen nergens. Een hotel is dicht. Maar verderop is een openbaar toilet. Dit blijkt een zelfreinigende toilet te zijn. Niet alleen de wc pot wordt schoongespoeld, maar het hele hok krijgt een douchebeurt na elk gebruik. Dat ondervindt Herman als hij na mij naar binnenstapt. Met grote sprongen vliegt hij weer naar buiten. Met kletsnatte broekspijpen ! Die zijn nu helemaal ontsmet en gedesinfecteerd.     Vanaf deze plek lezen we op een bord dat het nog 26 km is naar Alpe d'Huez. Dat wordt inderdaad te ver want we moeten deze weg ook weer helemaal terugrijden om naar Briancon te gaan. We keren dus om en over de D 1091 terugrijdend zien we het landschap van een andere kant. Ook heel erg mooi. We stoppen regelmatig. Ook bij schapen met belletjes die bij beweging vrolijk klinken.
Prachtig uitzicht op een gletsjer. Daar genieten we van in het zonnetje met een temperatuur van 27 graden.
    


BRIANCONOm twee uur arriveren we bij het Ibis Hotel in Briancon. Kamer 127 is vrij. Mooi ingericht met een extra slaapbank.
Langs een zeer drukke weg lopen we in een kwartier naar het centrum. Daar is het druk. Overal terrasjes, maar ook veel verkeer.
We halen een kaart van de stad bij het informatiecentrum. Daar zijn ook al zoveel mensen. We gaan zelf maar op onderzoek uit. Door een winkelstraat, over een snel stromend riviertje naar een park. Dat park heet Parc de la Schappe. Dit is een rustpunt voor veel mensen. Kinderen kunnen hier volop spelen. En er is een grote vijver. Plus een terras waar we iets drinken.
Op ons gemak lopen we in de harde wind terug naar het hotel.
      We besluiten een maaltijd bij de bar te nuttigen maar dat is geen succes. We zitten er alleen en er is weinig keus in de maaltijd die uit de magnetron komt. Bovendien zijn het kleine porties voor veel geld. Dit doen we nooit meer ! Ondertussen valt mijn oog op een nabijgelegen supermarkt. Hadden we dat maar eerder gezien ! Toch gaan we er nog even pinda's kopen. En wat blijkt… het is niet alleen een supermarkt maar een winkelcentrum met diverse zaken. Helaas zijn er al veel dicht en andere zijn bezig met afsluiten. Jammer!